Vegemat, fint initiativ!

I Helsingfors har gjorts ett beslut att skolorna skall servera vegetarisk mat minst en dag per vecka. Jag frågade barnen vad de tycker om det och Harald säger att det är helt bra, han tycker det är riktigt gott. Artur påstår att det alltid finns ”vanlig mat” och han tar det han räcks till bättre. Det får man sedan tolka hur man vill.

Så här står det på Munksnäs lågastadieskolas hemsida:

Nya vegetariska rätter

Vi har utvecklat nya vegetariska rätter i ett samarbetsprojekt, i vilket även utbildningsverkets ansvarige för måltidsservicen har deltagit. Vi har också uppdaterat och gått igenom hela vårt sortiment av vegetariska rätter. Huvudpunkterna i utvecklingsarbetet har varit god smak, kvalitet och näringsvärde. Vi har ökat mängden äggviteämnen genom tillsats av soja, bönor och linsser. Näringsinnehållet på vår lakto- ovo- vegetariska matlista har räknats och vi har säkerställt tillräkligt proteininnehåll i de vegetariska rätterna.

De vegetariska dagarna är tisdag, onsdag eller torsdag .Det nya vegetariska utbudet innehåller lådor ,biffar, bullar, plättar och såsrätter.
Matlistan och verksamhetsmodellen för veganer fortsätter som förut.

Utbildningsverket har bekräftat vårens matlista.
Utbildningsverket och Palmia har även avtalat att ändringar i matlistan och i maträtterna görs enligt respons och andra framträdande uppgifter.

Vegetariskt är gott och

miljövänligt,
hälsosamt och
man mår bra av det

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

6 svar på Vegemat, fint initiativ!

 1. Tina skriver:

  Vad jätte bra! Skulle vara så bra om skolmaten skulle bli mera näringsrik och hälsosam.

 2. Mats skriver:

  Det är fint med variation i kosten. Bra att det tas in nya smaker. Det som däremot irrterar mig är att det ”blåses upp” som någon super nyhet. Nog fans det vegetariska rätter på listan för ca 30 år sedan också. Gissningsvis en gång på två veckor så att ändra det till en gång per vecka är ju ok. Man åt och antingen gillade man maten eller så gillade man inte. Alternativ gavs inte. Mänskor blev det av oss också, bra mådde vi med.

  Gillar era pojkars inställning till det hela! Inte klagade våra boys heller. Tror inte ens att de reflekterade över att det var vegetariskt de åt. Det var ”krubb” och de var hungriga – så de åt. Skulle någon ha personligen marknadsfört maten, direkt åt dem, som vegetarisk, då skulle det nog ha kunnat leda till protester.

  Mistänker att skolmaten är hälsosammare än mycket av den mat som ätes i många familjer. Snabb pizzor här, mikromat där osv osv. Håsiga måltider som intas framför TV:n etc. För barenens välmående skulle det vara synnerligen viktigt med familjemåltider alla dagar med god, närande, omväxlande och framförallt hemma tillrädd mat. Mat som är tillrädd av naturliga och hälst närproducerade råvaror. Vi försöker hålla oss till upplägget 2xkött (gris, nöt, lamm, ev. korv), 2xfisk, 2xfågel och en gång vegetariskt per vecka. Upplägget ger en omväxlande meny och de näringsämnen ett växande barn behöver.

  • sonja skriver:

   Jag vet, håller med dig om att det är så typiskt att man måste göra sånt stohej av att det blir vegemat en gång per vecka. men samtidigt måste man börja någonstans och en gång är då bättre än ingen gång… Och bara det att väcka tankar och debatt, tror att det är en del av grejen faktiskt.

 3. M skriver:

  JA, jag kan ju inte säga att det dålig tmed vegemat, direkt. 😉 Är dock lite skeptisk till att det görs till en så stor grej, jag också. Hoppas att det leder till lite debatt om hur näringsrik mat – och vegematk – ska vara. Håller med ovanstående om att skolans lunch trots allt lär vara mera ”lagad” än den i många hem. *tittar på min tallrik bredvid mig: hmm*

  • sonja skriver:

   SOm jag skrev ovan så tror jag att de samtidigt vill skapa debatt och väcka tankar, därför blir det så stor grej av det. Barnen i skolan skulle ju inte ens märka om de fick vegemat låt säga tre gånger i veckan. Eller varje dag om man så vill i ”vår” skola.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *