Ett väldigt långt inlägg om flickor och pojkar

Trodde ett tag att jag inte orkar bry mig mer, men så märkte jag att jag blev så inspirerad så mitt kaffe hann kallna. Det är inte lite det, hörni! Jag kommer aldrig att tröttna på att tala om jämställdhet och könsstereotypier, hurra! Hur det kom sig att kaffet kallnade kan ni läsa här.

Alltså det här med skillnad på flickor och pojkar då. Små barn är barn, det finns vissa skillnader jo jag vet, men LIKHETERNA är mångdubbelt fler. Som förälder tror jag att man redan att tänka jämställdhetstanken nu och då tar ett steg i rätt riktning.

Jag var hemma länge med mina pojkar, det var lätt att strunta i alla könsskillnader. Handlade vi kläder struntade vi i pojk-och flickavdelningen, vi såg inte muren som fanns där, vi lät inte barnen se den. Ville de ha en ljusgrön skjorta med broderade hjärtan och blommor så fick de den ville de ha ett par spidermanunderbyxor så fick de dem.

Så hur blev de här gossarna då? Den ena är jätteintresserad av fakta av olika slag, dinosaurer, kartor, länder osv. Den andra älskar att leka rollekar, lekar med små figurer som Pet Shops, mumin och lego är hans grej. Klart att de påverkas av omgivningen så de klär sig idag rätt normtypiskt. Men jag hoppas verkligen att de har en medvetenhet som aldrig suddas ut, att man alltid, alltid ska vara sig själv, det är det viktigaste. Att man vet att man är bra för att man är den man är. Då spelar kläderna inte så stor roll.

Och så en liten anekdot till sist: Det som fastnat så tydligt i mitt minne är då Harald var fem år och hade börjat på dagis och sa till Basse ”titta den där bilen har flickfärg!” (rosa) ”Jaha, svarade pappan, vilken färg är pojkfärg i så fall?” ”Nå röd förstås, det är ju min favoritfärg!”


Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

4 svar på Ett väldigt långt inlägg om flickor och pojkar

  • sonja skriver:

   Jo och det övergår helt mitt förstånd, men jag vet att det är så där. Artur var i ett skede jättesmal och vi hade svårt att hitta byxor till honom, vi köpte ett par beiga från ”flick-sidan”, de som R har idag. De satt perfekt! Så därför kunde de sluta göra skillnad på flick- och pojkkläder och göra kläder för BARN helt enkelt.

 1. Camilla skriver:

  Bra skrivet !! Som jag skrivit tidigare försöker vi inte heller ha någon skillnad på ”pojk-flick färger”. Nu är det ju nog litet svårare att få William 9 år att ta på sig en ljusröd skjorta till skolan…men som festskjorta går det bra.
  Oliver igen önskade av hela sitt hjärta en zhu zhu pets hamster till julklapp ( och det fick han ). När han stolt berättat om det för klasskompisarna sade någon att det är flickleksaker Krigarhamstern var pojkleksak. Hmmmm Oliver funderade en stund o hade sen sagt: men min hamster ser riktig ut. VEM har sett en blå eller grön hamster alltså på riktigt???

  Det som jag blir ledsen över är att pojkar automatiskt skall antas leka våldsamma ,aktiva lekar o flickor snälla lugna docklekar : ( Det märks även i kläder pojkarnas kläder har ofta mera svängrum o flickors kläder är mycket snävare o mera tillsittande…..VARFÖR ??? Flickor behöver väl också svängrum !!

  • sonja skriver:

   Precis, inte konstigt sedan att flickor blir lugnare då de inte har några val?! Hej, vi får tala mer under promenaden, nu ska jag slänga i mig en avocado och sedan komma ut så kanske jag hinner i tid idag :)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *