Språkvalsmöte

I Muncca lågstadiet börjar man läsa ett nytt språk på fyran, man väljer mellan franska och engelska! Inte helt lätt att välja tycker jag, börjar man med franska nu kommer engelskan först på åttan, å andra sidan hör barnen mycket engelska i alla fall…

För våra barn blir det här det andra nya språket eftersom finskan kom som nytt språk på trean.

I första hand får Harald naturligtvis säga vad han vill börja läsa och jag och Basse har nog ganska klara åsikter. Hur skulle ni resonera?

Nu ska jag gå på språkvamöte så vi får se vad jag tycker efter det.

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

18 svar på Språkvalsmöte

 1. Satu skriver:

  Jag sku övertala mina barn att ta alla möjliga andra språk före engelskan, för jag har själv börjat med det och att lära sig franska sen på åttan… tyska sku kunna ha varit en kiva lågstadie-språk. Men så här i Sibbo och som en finskspråkig så hoppas jag att jag får mina barn antingen till språkbadskolan, så de får då engelska/tyska på trean och .. hur var det sen. Eller om de går i en finsk skola så hoppas jag att kommunen gör ett fiffigt beslut äntligen och de kan börja läsa svenska på trean och sen tyska på fyran.

 2. Camilla skriver:

  William får nog lov att börja med engelskan nu eftersom varken Mats eller jag kan någon franska.
  Det är nog en förutsättning att någon av föräldrarna behärskar det ”valda” språket för att kunna hjälpa med läxorna !
  Vi har båda läst tyska i högstadiet (kunskaperna i det språket är nog även de aningen rostiga ; ) ).

 3. Lina skriver:

  I ert fall skulle jag nog ändå uppmuntra Harald att ta engelska. Min motivering till det är att när du sen senare studerar kommer det att vara en hel del litteratur på engelska (det var det iaf i Sverige, antar att det är så här också) och då behöver du behärska engelska bra.
  Jag är väldigt glad över att våra barn blir tvåspråkiga och engelskan kommer att komma tidigt i lågstadiet. Dom kommer alltså att gå i finskspråkig skola eftersom det inte finns svenskspråkig här i Högfors. De har gått i finskt dagis och finsk förskola nu också. Svenskan har de automatiskt från att vi pratar svenska hemma.

 4. Mats skriver:

  Det blir nog engelska för William helt som Camilla redan skrev. Ifrågasätter själv behovet av franskan i detta skede. En god eller suverän engelska behövs alltid.
  Skall man se på barnets behov av språk i framtiden är spanska, ryska, mandarin kinesiska eller hindi vara, enligt mig, av större vikt att kunna än franska.
  Men som språk skulle franskan givetvis vara kul att kunna.

 5. Henrik Lund skriver:

  Jag skulle köra på franskan…samtidigt öppnar det portarna till de övriga med latinet besläktade språken (italienska, spanska….etc.)…och bara för att göra det lite annorlunda… 😉

  Men valet är ju Haralds (vilket inte säkert är lätt att göra i hans ålder…)

 6. Jessica skriver:

  Engelska kommer det nog att bli för Jennifers del. Orsak: vi får inte välja men skulle det finnas den möjligheten skulle vi ändå välja engelska. Helt av samma orsaker som någon annan redan sade: vi skulle inte kunna hjälpa med läxorna i franska.

 7. sonja skriver:

  Tack till er för era synpunkter! Mycket smarta motiveringar. Vi väljer alltså engelska, säger vi för jag tycker det är viktigt att alla är överens om beslutet, såväl barnet som föräldrarna. Engelska blir det främst för det är vad Harald själv vill. Själv tycker jag det är ett bra alternativ eftersom finskan kom som ett nytt språk nu på trean. Tycker det är annat om barnet är tvåspråkigt.

  Det sägs ju att de som börjar läsa engelska på åttan på två år ska läsa till samma nivå som de som haft det som långt språk. Jag undrar nog om man hinner få ett lika digert ordförråd?

  • Satu skriver:

   Åtminstone med svenskan (och med oss, min årskurs i Borgå då) fungerade det inte riktigt så, alltså de finskspråkiga som hade svenskan från trean var nog i allmänhet bättre i det jämfört med de som började på åttan. Där kan nog attityden mot språket också ha gjort sitt… 😉

   • sonja skriver:

    Jag tror nog att det tar tid att läsa språk, det måste liksom mogna. Men du har helt rätt i att också attityden påverkar.

 8. snigelnharald.blogspot.com skriver:

  Jag skulle välja franska eller tyska – engelska är ett så lätt språk, det lär man sig förr eller senare ändå.

 9. Tove skriver:

  Jag läste tyska från trean, finska från femman, franska från åttan. Engelska på egen hand plus en brevkurs och skrev kort engelska i studenten ändå. Rekommenderar när som helst! Ju tidigare man börjar med språk, desto bättre. Med lite intresse för engelska + tv + filmer + datorer lär man sig hur bra som helst på egen hand. Med de andra språken är det värre, eftersom man sällan är omgiven av dem. Utan goda grunder i franska hade jag inte lärt mig spanska så pass snabbt heller.

  • sonja skriver:

   Man ska nog vara väldigt ambitiös och intresserad för att läsa ett språk på egen hand. Jag är inte alls förvånad över att du klarade det, och galant dessutom! Basse är ganska långt inne på samma linje som du, släktfel, eller hur var det 😉 ?

 10. Tove skriver:

  Ja, och åtminstone på min tid skrev de som började med engelska på åttan alltså kort engelska i studenten, inte lång. Om inte de själva ville förstås.

 11. Konrad skriver:

  Mojn,
  tror att upplevelesen att lära sig spraket och kunna använda det ocksa bidrar till att ivrigare lära sig andra sprak i framtiden (börja med engelskan), som nagon sade sa blir det tungt för er föräldrar att hänga med med franskan (det är ett helt otroligt ologiskt sprak).

  H. Konrad som lär sig franska 😉

  • sonja skriver:

   Hej!

   Det var kloka ord, tror du har rätt! Har själv läst franska i fem år, men det har tyvärr rostat. Borde komma på besök, men det blir England nu den här sommaren, kanske nästa?

   Jag blev för övrigt väldigt glad att ”se” dig här. Märker alltid då jag hör av er hur jag saknar dig och Marke-Riitta, på sommaren ska vi ses! Vi kommer gärna till Lovisa, är säkert rätt mycket ute på Sarfsalö!

   Hälsa och ha det bra!

   Kram, Sonja

 12. Konrad skriver:

  Tack, känns bra att vara välkommen.
  Har semester i Finland fr.o.m. pasken, vi ses säkert!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *