Till er

Hej mina fina läsare. Och glad soldag får jag önska er alla. När jag gick ut i morse för att föra barn till skolan var snökanonen i farten igen. Mig stör inte snön nämnvärt, som ni vet. Jag älskar den och tog en promenad i Munksnäs. Fick dock promenera mitt på vägen för att det inte var plogat, men tids nog hinner det bli bara gator. Men nu, nu skiner februarisolen som aldrig förr. Bara lilla skatten vaknar får vi gå ut igen. För att hämta hem barnen. Sedan blir det middag och fotbollsträning för vissa. Tror det vankas skidning för någon annan. Mmmm!

Här får ni receptet på de godaste Runebergsbakelserna.

200g smör, mjukt
2 dl socker
2 st ägg
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2 dl kexsmulor (110g)
2 dl malen mandel (80g)
3/4 dl grädde
1/2 tsk hallonsylt klickas på kakorna före de åker in i ugnen

Indränkning:
2 dl vatten kokas
1/2 dl socker
2-3 msk punsch/romarom/bittermandelolja/bittermandeloljaarom

Sedan på kakorna:
sylt och glasyr efter behag.

Blanda smör och socker. Lägg i äggen ett i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver och häll det i smeten. Lägg i kardemumma och kexsmulorna (som du lättast trampar sönder genom att lägga dem i en ren fryspåse med knut runt och sen trampa, trampa). Rör ner mandel och grädde och klicka ut i formarna (om det finns något kvar, smeten är farligt god). Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, 175 C.

Låt svalna, dränk in och dekorera. Ät!

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

5 svar på Till er

  1. Peppe skriver:

    tack så hemskt mycket! och det är så fint att du alltid är positiv och glad.

  2. Mippe skriver:

    Tack, låter som ett läckert recept!

  3. Anna Li skriver:

    Tack! Tror jag aldrig har ätit hemgjorda runebergstårtor förut. Köpistårtorna har jag aldrig varit vän med, har ätit den årliga obligatoriska om den har råkat komma i min väg, annars inte. Men det här receptet lät smaskigt, så jag provade. Smeten funkade inte så bra i pappersformar, och att sätta sylt på före gräddningen blev mest kladd. Lyckligtvis hade jag bara några pappersformar, så resten av smeten lagade jag i metallformar (för muffins) och resultatet blev jättebra! Så hädanefter gäller hemgjorda tårtor här hos mej, definitivt. Hade min bönegrupp här som provsmakare/uppätare och allt gick åt…. Så tusen tack Sonja, det här receptet skall jag ta tillvara!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *