Om att springa

Jag har en fråga till dig. Hur gör man för att springa på vintern, alltså jogga / löpa? Jag använder mina fivefingers då det är varmare och ingen snö. Men nu, går det med vanliga länkskor eller borde man ha sådana med nabbar under? Eller ska jag springa med de här barfota-skorna? Har inte testat det, men tänker att mina tår skulle frysa ihjäl.

Hittills under vintern har jag löst det så att jag lagt skidor under fötterna och det är ju härligt, men snart då spåren börjar ruttna och snön droppa bort så är det inte så aktuellt, halt kan det ändå vara länge ännu. Promenera är ju kul det också, men det tar längre tid och känns inte lika effektivt.

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

15 svar på Om att springa

 1. Micaela skriver:

  Du talar med den erfarne nu (lyssna inte på mig, jag bara dillar), jag var ute igår med mina helt vanliga joggingskor och det gick bra. Det var så pass mycket snö på de gator och vägar jag sprang att jag inte behövde halkskydd. I blixthalka är det säkert inte bra att springa utan nabbar, men, då bör man ju stanna inne i stället.

 2. Benny Salo skriver:

  Jag har funderat på att skaffa skor med nabbar. Det är förånansvärt hur mycket några få nabbar kan göra. Hittils har jag dock nog spungit bara med vanliga länkskor. Det är nämligen också färvånansvärt hur mycket några sand och gruskorn kan göra.

  Jag springer med lite kortare steg, precis som när jag springer med fivefingers fast tvärtom som med barfotaskorna så blir det att jag använder fötterna mindre. Skjuter man på som man lär sig göra med fivefingers så slintar det ändå lätt. Det här gör att det känns lite konstigt när man får springa på fast mark igen, men man återanpassar sig ganska snabbt sen.

  Sen väljer jag att springa när de som jobbar med vägarna kan eller måste arbeta med vägarna. Det går dåligt att springa när det just har snöat, men strax efteråt när vägarna är plogade och grusade är det nästan perfekt. Det är tråkigt att springa när det töar, men genast det fruser på så går det bra att springa på den grus som töat fram eller den nya grus som man tvingats sätta till.

  Jag har tydligen funderat på vinterlöpning en del :), och följer med fmi’s prognoser hela tiden. Som nu när solen skiner ska jag strax fara ut innan det blir för varmt :).

  • sonja skriver:

   Benny, hej! Vad roligt att du skrev. Du är ju expert på området. Tack för den här infon. Det blir nog länkskorna nu då, i väntan på fivefingers. Ha det fint.

 3. Linda / Snigeln skriver:

  Jag springer med vanliga springskor året runt, men när det är halt lägger jag nabbar under. Det är sånadär gummigrejer man bara drar på vilka skor som helst, typ halkskydd. Går lika bra som med dyra specialskor!

 4. Melli skriver:

  Jag springer ibland med bara vanliga löpskor, sambons som är lite större,men för små för honom, och har rätt bra botten också för lite halare väder, och ibland lägger jag nabbar på gummigrejjor på skorna. Men mina gummigrejjer är rätt så dåliga och är alltid lite nervös att de lossnar på vägen. Det är lite tyngre och rätt högljutt att springa med nabbar under, men gillar att det känns tryggare. Utan nabbar är det ju lite bansövning samtidigt, men det blir ibland lite väl spännande balansövning. 😉 Brukar springa med mina gummibabbgrejjer i en pyttetygväska som jag har under rocken och på höften, så är de alltid där om de behövs. Man vet inte alltid hur vägarna ser ut på åkrarna om det gått några dagar sedan sist.
  Drömmer lite om ett par goretex springskor. Senast rann det in isvatten (blandat med hundbajs) och det är inte sååå härligt.. Med specialskorna är det ju den dåliga sidan att är sen vägarna mest torra så slits väl nabbarna i onödan och klapprar sådär störande så man hörs långa vägar. Gummigrejjerna kan man ta bort då de inte behövs. Själv tänker jag bara försöka hitta nya lösnabbar då det fastsättningssystem jag har är så opålitligt och jag hamnar ofta stanna flera gånger för att spänna fast dem på nytt.

  Springglädje! Det var roligt att springa istället för att skida här för någon dag sedan, men än ska jag nog försöka skida några gånger. (Springa hinner man ju sedan en tid igen liksom..) Här är spåren bara så jätte,jätte isiga och jag får inte vallan att funka. Så det är lite skridsko feelis med trötta armar som drar en framåt.

 5. Mats skriver:

  Har de senaste 25-åren sprungit på vintern och alltid utan nabbar. Visst är det halt ibland men då anpassar man farten och steglängden (nästan automatiskt) efter underlaget.

  Brukar inte fundera för mycket på det. Börjar försiktigt och litar på att kroppen hittar sin funktionsmodell för dagen och så brukar det också ske. Ibland (sällan) får jag aktivt justera hållningen då jag till och från börjar luta framåt vid halka. Underlaget är ju trots allt bara en faktor som påverkar löpningen, så jo man skall ta hänsyn till det, men i princip är det bara att sticka iväg.

  För egen del sjunker hastigheten med ca 20-30 sekunder/km i snitt, steglängden sjunker men steg antalet stiger med upp till 20% beroende på halkan.

  Vid riktig blixthalka springer jag inte, helst. 🙂

  • sonja skriver:

   Okej, så kanske jag klarar mig utan nabbar då. Det tycks vara lite smaksak. Man får väl fara lite offroad då blixthalkan slår till? Där brukar det vara bättre.

 6. Mikaela skriver:

  Jag springer med barefoot-skor. Men de är inte five fingers så jag sätter in en extra strumpa. Men särdeles kallt får man inte för det är ju ganska varmt att springa.
  Med dem hålls man bra på fötterna tycker jag, man är liksom så nära marken. Men jag har förstått att såna som är vana att springa i vanliga springskor ofta tar till nabbar.

  • sonja skriver:

   Finns ju i princip faktiskt strumpor med tår så kanske jag borde skaffa sådana, eller så väntar jag med att använda mina barefoots tills det blir bar mark också…

   • Mikaela skriver:

    Ja det finns strumpor med tår. Det har du rätt i. Såna har jag också :). Men jag vet inte hur de känns där inne i tåluckorna. Jag har ju inte själv såna fina five fingers.
    Kanske du bara väntar till bara marker. Promenad med 14 kg på ryggen är ju faktiskt inte fy skam heller.

 7. Carina skriver:

  Lillasyster rekommenderar – på mej joggingskorna och ut i väder som väder…! ;D

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *