När vi nu en gång är igång

Spinner lite vidare på det här med könsfrågan så här på kvällskvisten. Jag har funderat en del på det här med ”hen”. Känner mig inte bekväm att byta ut han och hon i skolan eller här hemma. Men det som jag tycker låter bra är om Gud kunde var ”hen”.

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

12 svar på När vi nu en gång är igång

 1. Camilla skriver:

  Håller med dig att det käns obekvämt med ”hen”.
  Tycker alltid att det låter som om någon talar om en höna ; ))
  (Ordet ”höna” igen associerar jag till en flamsig,fnittrig kvinna eller sen den stackars ”panelhönan” som inte blev uppbjuden på dansen.)

  Tänkte först som du att Gud kunde vara ”hen”, men när jag ser mina tankar nedskrivna så vill jag nog inte att Gud är en höna heller ; ))

 2. Mats skriver:

  Du har så rätt om ”hen”. Ett mera konstgjort uttryck finns inte. Senast jag kollade finns det ju faktiskt en orsak till han och hon. Och det har inget att göra med jämlikhet. Jämlikhet är helt andra saker.

  Inom olika ideologier har det gjorts försök att ”slopa könet”. Mao är väl en av de mest kända. Alla blev kamrater och använde folketsuniform. Boken om Mao kan varmt rekomenderas.

 3. SivÖ skriver:

  Jag vill inte byta ut han och hon men kompletterar gärna med hen, speciellt i skriven text. Tycket det känns bekvämare än att skriva om ”personen”, ”han/hon” eller vad det nu blir då man ska skriva om någon man inte känner till könet på.

  • Sonja skriver:

   Du har rätt, blir så irriterad ibland då jag skriver man och framför allt i feministiska texter; ”då man som kvinna bla bla bla…” där skulle det sitta med ett hen faktiskt.

 4. Ingela skriver:

  Jag är litet tudelad när det gäller hen. Utan att gå in på något annat, så inser jag smidigheten av hen jmf. med han/hon i skriven text, men det sitter inte naturligt (ännu). När det gäller jämlikhet och sånt, så känns det ju litet konstigt, för inte är väl finskan är mer jämlik, fastän den har en könsneutralt pronomen?

 5. Mats skriver:

  En fråga som jag satt och funderade på. Hur böjer man ”hen”?
  han/hans
  hon/hennes
  hen/hens???? Låter lite vrickat i mina öron.

  • sonja skriver:

   Tja, bra fråga. Men kan man tänka sig att det är jämförbart med ordet man alltså inte man som i mannen. Typ om jag skrivit så här i stället: men alltså kan hen tänka sig att det är jämförbart med…

 6. Konrad skriver:

  Det är ju också lite av en björntjänst till dom som du lär (hemma eller i skolan) ifall hen inte tar vind senare.
  Har samma grej som Camilla – att kall folk höna visar inte höjd respekt för dem…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *