Sommardagar susar förbi

Som vi njuter. Det är vindstilla. Det är varmt. Hela familjen har semester och vi är tillsammans.
20130624-202622.jpg

Vi laddar batterierna nu. Slappar och tar dagen som den kommer.

20130624-220714.jpg

Idag kom jag på att jag skulle steka plättar på den gamla vedspisen i köket. Men på grund av (tror jag!) att det var totalt vindstilla drogs inte röken ut, trots att skorstenen är helt ny och vedspisen renoverad och testad. Det vällde in rök, genom alla springor, hål och kanter. Det slutade inte och rökvarnaren tjöt. Och plättsmeten fick vänta.

Men den som väntar på något gott…

20130624-221135.jpg

20130624-221157.jpg

20130624-221215.jpg
Jag hörde hur Basse muttrade något i telefonen om hon fick för sig att göra romantiska plättar… Men gott blev det i gjutjärns-stekpannan.

20130624-221608.jpg

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

6 svar på Sommardagar susar förbi

 1. Ulrika skriver:

  Vet du att en såndär vedspis som inte använts på länge behöver värmas ganska försiktigt först, att man eldar med papper en stund innan man tänder en rejäl eld? Då borde det inte ryka in (så mycket).

  • sonja skriver:

   Jag förstod det sedan, då det redan var lite för sent. Men tack för tipset. Spisen användes för bara några dagar sedan men det var första gången jag försökte, måste öva lite.

 2. Mikaela skriver:

  Hahhaa, romantiska plättar :). Det var fint sagt.
  Men vet du, vi äter massvis med plättar på sommaren. De är inte romantiska, men nog ofta stekta utomhus. Stunderna kring plätthögen är magiska och nästan som den bästa andakt. Näring för kropp o själ.

  • sonja skriver:

   Fast det där med romantiska plättar sades nog med en gnutta irritation i rösten, sedan då allt var frid och fröjd igen var det ack så romantiskt.

   Oj vad underbart det låter med era plättandakter.

 3. Konrad skriver:

  Vi har samma grej med våra ugnar. Röken stiger uppåt om den är lättare än uteluften.
  -Om det är varmare ute än inne så ryker det lätt in (uteluften väger mindre).
  -Om spisen inte är använd på länge så kan luften i skorstenen vara fuktig (och väga mera än uteluften).

  Som Ulrika skriver; börja försiktigt. Elda gärna en pappersbit i sotluckan först, den värmer upp och skuffa ut kall och fuktig luft ur skorstenen.

  • sonja skriver:

   Tack för det här, dels får du mig att inte verka som en fullständig klåpare, känns bra att skylla på luften och dels har du många bra tips för framtida eldande.

   Det där med sotluckan var ett mysterium för mig, fick tipset igår och det funkade dör stunden men det kändes mycket fel att stoppa in en brinnande papperslapp i väggen…

   Har mycket att lära mig ännu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *