Dagens saga

Fontana Media frågade om jag vill läsa två nyheter, och det ville jag förstås! Den ena var den rykande färska Bärtil-boken av Monika Vikström-Jokela och den andra Yvonne Hoffmans Fånge hos tsaren.

Tillsammans med eleverna läste vi böckerna och diskuterade vad vi tyckte om dem. Några elever hade sedan möjlighet att åka till bokmässan och träffa författarna.

20131027-134919.jpg
Bärtil är känd från teve men det är ändå något helt annat att nu få bekanta sig med honom i en bok. Alla barn har med glädje tagit emot den och tycker om den. Vissa moment är bekanta från teve-serien medan andra känns nya och fräscha. I boken äter djuren lekglass som de gjort av papper och hoprullade strumpor. Det tog inte många minuter innan samma lek lektes här. Jag tycker boken passar för barn från två år och uppåt.

20131027-135315.jpg
Hoffmans bok Fånge hos tsaren tycker jag personligen att lämpar sig bäst för barn i åldern nio och uppåt. Jag valde låta elever i åk 6 läsa den, men de ansåg den vara lite tråkig och inte så spännande som jag trodde de skulle tycka. Nu läser vi den som högläsningsbok hör hemma för Artur och den fungerar bra. Händelserna i boken utspelar sig under Stora ofredande tid. Den handlar om Jöns och Lisen och hur vardagen kunde ha sett ut på 1700-talet. Både Jöns och Lisen har blivit bortförda till Ryssland från hemlandet Finland. Frågan är om och hur de ska lyckas ta sig hem igen. Läs boken så får du svaret.

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *