Nostalgisk

Viskade igår till Sebastian att jag saknar vårt trähus i Åbo. Då sa han att just i veckan gjort en spellista med musik vi lyssnade på då vi bodde på Sofiegatan. Märkligt hur vi plötsligt blev nostalgiska på samma gång.

Låt mig berätta lite mer om vad jag saknar. Det var i medlet av 2000-talet och vi bodde i Studentbyn i Åbo. På skoj tittade jag på lägenheter och hittade ett dockskåpsliknade hem i stadsdelen Port Arthur i Åbo. Vi gick och tittade och det var kärlek. Tre våningar, knappa 100 m2, kakelugn och tre meter till tak. Det var en snickare som bott där och renoverat den så att varje skrymsle utnyttjades. Att det var iskallt och svindyr el, har vi förstås glömt. Gästerna fick låna yllesockor och plädar genast vid tamburen. Själva hemmet betalade vi ungefär en tredjedel av priset på en motsvarande lägenhet (storleksmässigt alltså) i huvudstaden.

Låt mig ännu övertyga dig med bilder så vet du vad vi lämnade kvar i Åbo. Kakelugnen som vi dyrkade (och en mycket liten Artur):

20140126-141340.jpg

20140126-142724.jpg

Som jag skrev ovan fick man en känsla av dockhus när man steg in, kolla trappan och tänk på att Harald här bara är tre år:

20140126-142836.jpg

Tapeterna i köket tyckte vi först var helt crazyiga, sedan vande vi oss och tyckte de var fantastiska:

20140126-142935.jpg

20140126-142946.jpg

Svärfar Stefan doktorerade i Åbo, fotot är från vår gård. Ja just det, när vi flyttade in blommade inte bara häggen på gården utan körsbärsträden strax utanför fönstren. Muren man ser bakom här är gränsen till Kakolafängelset, men det var bara min pappa som påstod sig höra kedjorna rassla.

20140126-143239.jpg

Att bo nära våra släktingar och det att våra jobb är här vinner förstås. Men lite nostalgi har väl aldrig skadat?

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

3 svar på Nostalgisk

  1. Melli skriver:

    Ooh, vilket fint hus! Jag har en sån längtan inuti, det brinner så i mig för att bo i nåt sådantdär, gammalt med skrymslen och knarrande trägolv, runda hörn och vackra fönster och dörrar. Det riktigt skriker i mig av längtan efter hus och en *egen* gård. Men sambon gillar höghus och det bekväma livet i stan. Ja och så fattas dedär miljonerna.

  2. Tove skriver:

    Jag drömmer om att bo i Port Arthur eller möjligen trähusen i Lill-Heikkilä med omnejd ännu innan jag nån gång i framtiden lämnar Åbo…

  3. Linda Haglund skriver:

    Jag tycker också att trähusen verkar helt underbara. Kristoffer bodde förut i trähus på Heikkilägatan, men jag skulle gärna uppleva det också. Går längs med Sofiegatan när jag promenerar till Portsa för att handla mat. Brukar kika in i trähusen, de ser alltid så välkomnande och mysiga ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *