Det cyklande folket

Vi har en bil. En vit vacker Volvo. En gammal men bil. Vi använder den knappt. Den står i veckor, vackert parkerad i sin egen ficka. Det är mer ekologiskt så och ekonomiskt.

Vi rör oss med cykel. Eller till fots. Bilen får komma ut på tur om vi ska lite längre, som till Bergen. Eller till sommarhuset på Sarvsalö. Då är det onekligen rätt praktiskt och skönt att packa allt i bilen.

Men så ett tu tre skall bilen besiktas. Det gjorde jag, tog den till besiktning och satt ute i solen och läste. Den gick fint igenom, nån lampa på sidan har fel färg! Men när jag skulle åka hem igen för att parkera bilen i sin ficka mullrade den inte igång som den brukar, nej det sa klick, klick.

Pinsamt att gå in tillbaka, men det gjorde jag. Bilen fick kablar kopplade till sig och spann igång (om man nu kan säga spinna om nåt som mer låter som en traktor).

Sedan fick jag order om att använda bilen oftare och var nu tvungen att köra en halv timme, en halv timme!

IMG_0013.JPG

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

10 svar på Det cyklande folket

 1. Melli skriver:

  Vart körde du? 🙂

 2. Konrad skriver:

  Vi har samma problem nu när dom flesta bilresorna är under en kilometer, fast vi kör mera än cycklar 😉 så tar bilen mera ström än vad den hinner ladda tillbaka.

  Kan vara bra att ladda akkun en dag varje/varannan månad på vintern.
  Om den är dåligt laddad så klarar den inte mycket minusgrader utan att gå sönder.

  Grattis, btw. till en lyckad besiktning.

 3. Anna skriver:

  Haha, känner igen det där, vår Volvo fick varje vintern olika knasiga fel pga att vi körde för lite. I Hfors. Idag körde jag till musteri 19 km, hämta farmor 10 km, till släktgården o plocka mera äpplen 40 km, tillbaka hem, på kvällen hämta musten. Ja plus Prisma shoppa mera ämbar. Och nu är jag nog tacksam för at vi satsade på en Volvo som drar minimalt med diesel. Jag älskar att köra som tur, men det känns ärligt sagt konstigt då 47 % av hushållen här har TVÅ bilar!! Jag cyklar till jobbet, som tur nära bara 4 km, men de flesta kör. Och det gör mig nog förbryllad samtidigt som jag nu inser mera svårigheterna med att vara ekologisk i Pampas. Men å andra sidan köper vi mycket ekologisk mat, närproducerat, vilket också är ”normal” del av vardagen här, inget trendigt eller hippt som jag kan tycka att det lite var i Hfors. Jaja, bara ett litet yrande om bilar i olika delar av Svenskfinland. Hälsningar till både Volvo o cyklarna från Jstad 🙂

  • Konrad skriver:

   Ekologiskt sett är det inte SÅ stor skillnad på bil/buss/spårvagn/tåg/flygplan. Fullsatt är bilen oftast mest ekologisk (reittiopas för hsl t.ex ger co2-mängden för resan och visar att ifall man är två eller flera så är det mer ekologiskt att ta bilen). Cykling vinner förstås allt annat.

 4. Konrad skriver:

  Hsl tar er i beaktande när dom planerar rutterna. Ifall ert område inte skulle använda bussar så skulle dom inte köra där heller.
  Samma gej som reilunkaupan-produkter och veganism, yes?

  • Konrad skriver:

   Hej igen. skrev kanske oklart ovan;
   i största sannolikhet är det som du skriver, ni åker med minimal extra förbrukning (bussen tar 10-15L/h mera full jmf. tom).
   Det KAN dock hända att just pga. dej (ökad belastning) så lägger hsl till en linje per dag (50-60L/h förbrukning, 1h rutt * 200 vardagar = 10 000L/år).

   Man kan räkna medeltalet av sannolikheterna, eller gå den enklare vägen och anta att alla hsl-kunder delar deras medelförbrukning (reittiopas använder den senare metoden)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *