Rådgivningsbesök

Har varit på rådgivningbesök idag. En mycket positiv sak som hände var att Arturs öron förklarades friska, ja friska. Helt otroligt faktiskt att höra det. Så troligen beror hans dåliga sömn nu på något annat, tänder? det att han är så aktiv? rädd för att mamma ska försvinna? Troligen allt på en gång. Men den här nyheten var nu ungefär det enda positiva, okej han växer fint också och utvecklas normalt. Det som gör mig så arg är hur vi behandlas på rådgivningen. Det är snarare regel än undantag att rådgivningstanten bokar flere mammor till samma tid, eller till nästan samma tid. Det har hänt nu varje gång som jag varit där med Artur.

Imorse hade vi tid till 9.30. Vi startade klockan nio hemifrån och var där i god tid. Där träffade vi en bekant mamma från Haralds dagis som hade tid till 9.40. Alltså jag hade tio minuter på mig för Arturs rådgivning, med mätning, vägning, diskussion + att läkaren skulle kolla Haralds tal idag för att kunna skicka en eventuell remiss till talterapeut. 10 minuter! Saken blev ju inte bättre av att vi fick komma in först 9.40. Sen skyndade hon på, såså nu får du ge rådgivningskorten och så av med Arturs kläder och så får du sätta honom här på vågen, nejnej Artur du behöver inte alls vara rädd så lägger du honom där så ska vi mäta honom och huvudomkretsen är 45.9. Hur mycket sa du frågar läkaren snabbt. 45.9 kan det stämma? Jo det stämmer bra.

Jag har för länge sedan gett upp tanken på diskussion med råd(d)givaren. Men så idag frågade hon, ”nå hur äter han och hur sover han”. Jag kunde ju inte säga bara ”bra” som jag brukar göra för att jag vet att hon ändå inte lyssnar. Så jag sa att han sover jättedåligt, vaknar flere gånger per natt, ibland en gång i timmen och att jag är JÄTTEtrött. Svaret jag fick var ”nå det går över, nu kan du klä på honom”. Nog vet jag det, men inte tröstar det mig att han om ett år eller tjugo år inte kommer att vakna hela tiden och behöva Mamma… Sen förvånades hon över att det vid Haralds tre-års granskning inte kommit fram att han eventuellt skulle behöva hjälp med vissa fonem. ”Kollades inte talet då”? frågade tanten bara. Klart hon kollade, på en halv minut eller så… välutvecklad pojke står det på varenda sida i rådgivningskortet, såväl Haralds som Arturs. Hon brukar säga jag skriver nu välutvecklad, det täcker sen allt, bra motorik, språkfärdighet osv…

Det finns alltså bara EN svenskspråkig rådgivningstant i hela Åbo, så nog förstår jag att hon är stressad. Men som det ser ut nu så får ju ingen rådgivning.

Nåja, nog osat. Arturs siffror just nu är: vikt 9,8 kg och lägd 74 cm. Han har bara gått upp ½ kg på två månader. Beror säkert dels på att han varit sjuk och dels på att han börjat röra sig så mycket.

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

2 svar på Rådgivningsbesök

  1. Storasyster skriver:

    Oj nej, det låter för hemskt! Som jag ju berättat tidigare, så är det så annorlunda här i Sibbo. Vi får alltid 30 minuters tider, och jag tror att vi aldrig varit kortare än 30 minuter inne. Oftast är vi inne 45 minuter. Vid Kevins 2-års granskning hade vi en 45 minuters tid och vi var nog inne över en timme (nästan 1 1/2 timme)! (Ett par gånger har hon skippat matpausen.) Hon tittar på barnen, talar med dem, leker med dem, funderar över saker o ting, tar reda på och diskuterar lugnt, milt o leende med mig. Det är trevliga stunder – kaffet fattas bara. 😉

  2. Zio skriver:

    Ajaha. Så Artur har ett så stort huvud. 45,9. Det var ju ganska tarkka tal. Det är alltså ”hattstorleken”. Själv har jag ca 60. Så ganska litet skiljer väl mitt huvud från Arturs då. Vad har Harald för huvudstorlek då?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *