Sluta slänga mat

Här och här kan du läsa mer om vad det handlar om, men helt kort kan jag säga så mycket att det är precis det som rubriken säger. Släng inte bort mat som går att äta, rester från dagens middag, frukt som sett bättre dagar eller mjölk som passerat bästföre datumet, var kreativ och du sparar både pengar och miljön tackar.

Jag lagade plättar på ”gammal” mjölk idag, ingen har klagat och alla mår bra.

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

7 svar på Sluta slänga mat

 1. Peppe skriver:

  Hurra! kiva att ni också är med!

 2. Tina skriver:

  Jag har alltid försökt att slänga så litet som möjligt. Vi kan äta flera dagar ”gammal” mat och om en mjölk av någon anledning skulle vara oöppnad ännu några dagar efter datumet, så kan vi nog dricka den om den doftar bra – annars blir det pannkaka eller plättar. ”Doftar” är nyckelordet för mig. Så länge mat doftar och smakar (gör även små smakprov) bra, så äter vi upp det.

 3. Micaela skriver:

  Det är verkligen roligt att ni också deltar i SSM! Och tack för ett fint inlägg om reportaget i HBL!

 4. Mats skriver:

  Det är ju givet att slänga så lite som möjligt i matväg.

  När det gäller produkter med ”Bäst före” markering funkar doftandet och smakandet fint. Produkter med ”Sista användningsdag” skall man vara försiktig med efter utsatt dag. Gammal tumregel från restaurangskolan.

  Nyckelordet för att minska på slängandet av mat är ”planering”. Planerar man man veckans måltider i förskott kan man optimera användandet av råvarorona. Som bonus är att man på det sättet gör man samtidigt en balanserad meny som tillgodoser alla de näringsbehov man har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *