N som i namn

Det finaste vi alla har, vårt namn.

Den fjortonde bilden i serien Fotografera ABC.

Det här är våra barns namn. Harald fick sitt namn innan han ens växte i min mage, vi var i Norge och vandrade och stötte på namnet Harald. Det klingade fint i våra öron och dessutom hette Basses morfar Harald. Harald heter också Kristian efter sin morfar.

Artur betyder björn på keltiska. Det passade också in i släkten då hans morbror heter Björn. Artur är ett vackert namn. Vi har valt att skriva det utan h för att hålla  på den nordiska traditionen. Artur själv hade en period då han verkligen ville skriva som Kung Arthur, dvs. med h. Han får göra som han vill. Artur heter dessutom Matts som Basse och Andreas efter sin farfar och farbror.

Namnet Saga har hängt med från början. Det var Basses idé då vi funderade på namn. En Saga är vacker, bland det vackraste som finns. Hans mormor lär ha läst oändligt många sagor. Då vi väntade Saga funderade jag på andra namn, bland annat Idun. Men då ultraljudet visade att det var en flicka i min mage fanns det inga andra namn. Det kom över mig som en våg, det kan bara vara en Saga, vår Saga. Hon heter också Adéle efter mig och Maria efter hennes mormor.

Jag har en förkärlek för det fornnordiska därför är namn med nordisk anknytning betydelsefull för oss. Dessutom passar det bra med vårt släktnman Djupsjöbacka, ett österbottniskt bondenamn.

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

5 svar på N som i namn

 1. Karin T skriver:

  Ni har så fina namn på era barn 🙂

  Jag visste också i ett tidigt skede att det måste vara en Saga jag väntade, namnet hade jag bestämt då jag var 16-17 år 🙂 Och då kunde inte sambon kontra med något, fast vi funderade nog på Beatrice, men då jag visste att det var en flicka så fanns det inte något annat namn än Saga; älsklings Sagan som jag kallar henne.

  • sonja skriver:

   Det roliga är ju att det blivit allt vanligare, Saganamnet alltså. För tio år sedan då Harald föddes var det ett ovanligt namn men nu stöter jag på det alltid nu och då.

 2. A-L skriver:

  Fina namn och fina barn 🙂 Gillar också det att det finns namn som ”går i släkten” eller har en historia. Och visst går ju namn just i vågor, kan vara hur moderna som helt en dag, sen helt ute och plötsligt jättehipt igen.

  • sonja skriver:

   Du har så rätt. Harald och Artur skrattar så de kiknar när jag talar om mina barnbarn / deras barn som Sol-Britt och Stig-Helmer… Det är roligt med namn.

 3. Tove skriver:

  Jag är så släktnördig så jag måste tillägga: Matts som Basse och som Arturs farfarsfarfar, Andreas som farfar, farbror och farfarsfar 🙂
  h. Tove Helena, Helena som mamma och morfarsmor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *