Dagens saga

Alla känner till Pelle Svanslös, men visste du att samma författare, Gösta Knutsson, också skrivit fruktansvärt humoristiska böcker om en björn? Nämligen Nalle Lufs. De här böckerna utkom på 50-talet och är svåra att få tag på idag. Barnens Faffa hade en och då vi läste den för Harald och Artur blev de så förtjusta att vi var tvungna att försöka hitta flera böcker om Nalle Lufs. På ett antikvariat i Sverige lyckades Basse hitta samtliga tre.

Nalle Lufs är en påhittig, lite klumpig björnunge. Han letar efter sin mamma och hamnar i och med det i olika äventyr. Han träffar Lotta-flickan och hunden Skrutten som han blir vän med.

Här kommer ett utdrag av mitt favoritstycke. Nalle Lufs funderar på om han skulle skaffa sig ett yrke och kommer på att han skulle kunna bli språklärare:

-Men du kan väl inga språk, Nalle Lufs, sa Lotta.

-Det kan väl hända, sa Nalle Lufs, men jag skulle väl kunna hitta på ett nytt språk. Vi kan börja med detsamma, om du vill (…)

Kaj fnutta buff, tut fnutta biff, prust malagruff, strutt tussaliff.

-Vad betyder det? undrade Lotta.

-Det betyder något mycket intressant, sa Nalle Lufs. Det betyder så här:

Bä, bä, vita lamm, har du någon ull? Ja, ja, kära barn, jag har säcken full!

-Det var konstigt, sa Lotta. Jag tyckte att versen började med Kaj fnutta buff, och det betyder ju Jag är en björn, sa du nyss.

– Du är väl ingen björn heller, sa Nalle Lufs och lät riktigt förargad. och för resten så får orden helt andra betydelser, när det blir vers.

Boken passar bra som högläsningsbok för barn i skolåldern, kanske lågstadieåldern, eventuellt åk1-4. Men härligt rolig också för oss vuxna. Vi vrider oss av skratt hela familjen, varje gång.

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

3 svar på Dagens saga

  1. Jenny skriver:

    Ååh, jag älskar nalle Lufs! De böckerna är lika roliga som Pelle Svanslös är tråkig. Kolla in webbplatsen http://www.bokborsen.se! Ungefär som Huuto, men med böcker. I Sverige. Jag vet inte om de som säljer levererar till Finland, men jag kan anta att de gör det. Jag har ännu inte shoppat där, men har hittat mycket jag gärna skulle beställa!

  2. mamma skriver:

    Dessa böcker skulle passa mig perfekt för att läsa dem för mina älskade barnbarn!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *