Med facit i hand-om könsroller

Igår i Min Morgon talade de om könsroller och vad som skapar vad. Det var så kort, så kort, bara lite skrap på ytan men jag började nästan prata med mig själv här hemma. Joanna Wingren sa så bra och jag håller så med henne.

När Saga tar en bil och brummar så fint, säger ingen något, när Saga tar ett smycke och sätter det runt halsen berömmer alla henne för att hon är så fin. Hon är fin det är inte det, men billjudet, hon är så skicklig, visst?! Märk henne nästa gång för det alla som läser det här och träffar tuffa Saga! Hjälp mig snälla.

Saga är precis som bröderna i samma ålder, lika aktiv, lika klättrig, lika snäll, lika envis, lika söt, lika busig och lika älsklig. Det finns skillnader, naturligtvis, alla är olika, men det hänger inte på könet. På riktigt! Och även om det finns skillnader mellan könen är likheterna så många fler. Kom ihåg det. Kan vi inte i stället ta fasta på hur lika barn är i stället för att hela tiden påpeka olikheterna?

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

6 svar på Med facit i hand-om könsroller

 1. Karin T skriver:

  Bra skrivet Sonja!!!

 2. Camilla skriver:

  Du har så rätt…..Men man glömmer sig nog ibland ; ) Saga ÄR duktig på att brumma som en bil ( hon undervisade Nicholas igår ) och fick mycket beröm ; )
  Likaledes skall vi komma ihåg att berömma pojkar för att de är fint klädda,leker hemlekar o.s.v . Ta fram deras mjuka sidor helt enkelt, inte bara se det tuffa!!

  • sonja skriver:

   Du har så rätt i det. Har reagerat på det flera gånger, jag har klätt upp mina pojkar med kragskjorta och fina byxor men ingen sagt något och så kommer er flicka och får en massa uppmärksamhet för sin klädsel. Snabbt lär sig flickor att de är fina, och att de får beröm och uppmärksamhet för sin klädsel. Vilket inte heller är okej, det är barnet som är fint och behöver uppmärksamheten, oberoende vad de har på sig. Samtidigt tror jag att man ibland måste svänga om det hela, berömma pojkar mer för deras fina kläder och flickorna för att de klättrar så högt.

 3. Peppe skriver:

  Tack Sonja för det här inlägget!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *