Dagens saga

Visst är det underbart vackert ute just nu? Alla blommor som dyker upp längs vägkanten eller äppelblom som på fotografiet här ovanför. Dagens sagor är böcker som kan inspirera även familjens yngsta att ta en lite närmare titt på blomsterprakten där ute.

Blomstergrisen är ett sommaräventyr som handlar om blomsterkungen Carl von Linné som barn. Björn Bergenholtz står för både text och bild till den här boken. Tillsammans med grisen Lindblom går de på blomsterexpedition. Så fantastiskt vackra sidor med blommor är svårt att hitta någon annanstans. Samtidigt som du lär dig om så gott som alla sommarblommor får du också en historisk tillbakablick över livet i Småland på Linnés tid. Och nu börjar jag verkligen längta efter att smyga ut i sommarnatten för att leta efter nattviolen. Jag vet var du finns. Jag kommer.

Sofies blomsterexpedition är en blombok för barn, en första flora. Boken väcker nyfikenhet för blommorna i vår närmiljö och beskrivs så livfullt att man verkligen lär sig att känna igen dem. I boken får du veta att blommor inte bara står stilla och ser fina ut, de lever, gör saker och planerar. Myran Sofie är den som leder hela blomsterexpeditionen och läsaren får ta del av ungefär 20 blommor ur ett myrperspektiv. Boken är skriven av Stefan Casta och bilderna är ritade av ingen mindre än Bo Mossberg. Samme man som ritat bilderna till min favoritflora. Den som från och med nu får bo under Sagas vagn, ja tyvärr har jag glömt några av de många arterna vi i peffan lärde oss utantill, men visst finns det arter som jag inte glömmer, sommargyllen, rödblära, vårfryle…

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

6 svar på Dagens saga

  1. Camilla skriver:

    Kom du på vad den vita blomman du plockade förra veckan heter ??? Jag glömde själv att kolla upp den ( den som jag kallade för filblomma ; ) )

  2. andrea skriver:

    Rödblära glömmer vi nog aldrig! En serie som är jättejättebra är ” Känn igen 25 blommor (finns också fiskar och fåglar är på kommande)” av Björn Bergenholtz!

  3. Melli skriver:

    Din header är alldeles härlig igen!! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *