Dagens saga

Saga och saga men i alla fall. Jag läser Tusen gånger starkare av Christina Herrström. Det är en ungdomsroman som jag hoppas alla ungdomar skulle läsa. Den har ett så fint budskap och jag blev alldeles betagen. Det är en riktig pärla och skulle passa bra som högläsningsbok i de högre klasserna i lågstadiet och jag tror tonåringar skulle gilla att läsa den själva.

I boken är det Signe som i jagform berättar hur det är att växa (eller egentligen krympa) från ett livfullt, lekande barn till tonåring. Alla oskrivna regler och mallar man måste tryckas in i för att passa in. Sedan kommer en ny flicka till klassen, Saga heter hon, som är tusen gånger starkare än alla flickor och tusen gånger starkare än alla pojkar. Saga kan röra sig på killarnas planhalva, hon ser inte de oskrivna reglerna.

”Hon trodde att hon kunde ta för sig av världen precis som… ja, det låter larvigt… men precis som killarna. Men hon var inte stark. Hon var jämlik. För om man är en stark flicka så borde det betyda att man är något mer än det normala. Om det är normalt att vara som hon, hade man inte kallat henne stark. Men det är inte normal.”

Ja, den finns som film också. Ifall man inte vill läsa boken.

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

2 svar på Dagens saga

  1. annsofi skriver:

    Filmen är superb! Bara så ni vet:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *