Dagens saga

Dagens saga är skriven av Eduard Uspenskij, Krokodilen Gena och hans vänner heter den. Uspensky är en rysk barnboksförfattare född 1937. Den är så ofantligt humoristisk och underhållande att om du inte läst den så måste du göra det. Jag vill minnas att boken översattes till svenska för bara några år sedan. På ett lekfullt och aningen satiriskt sätt beskriven författaren livet i Ryssland för 30-40 år sedan. Boken handlar om en krokodil vid namn Gena på 50 år som vill skaffa sig vänner. han hänger upp affischer och träffar på det sättet Tjeburasjka och Galja. Om dem handlar boken.

 

Många, för oss, typiska karakteristiska föreställningar blir bekräftade. Som att ryssarna alltid köar, även om de inte vet vad de köar för. Eller att ryssarna älskar specialerbjudanden, t.ex försöker en affärsman febrilt blir av med gamla fotogenlampor som verkligen ingen längre vill ha eller behöver. Men så kommer Gena på hur de får dem sålda, de lägger ut en skylt där det står:

”Vi har fotogenlampor!!! Försäljning på gården. Vi säljer endast två per kund. Kunderna rusade genast till gården och började rycka åt sig lampor. De som lyckades köpa lampor var mycket nöjda med sig själv och de som blev utan kände sig djupt besvikna och grälade på butikens ledning.”

Boken passar för hela familjen, vi vuxna skrattar så vi gråter stundvis. En alldeles underbart underhållande högläsningsbok.

 

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *