Dagens saga

Det var en gång en älva som bodde i skogen. På somrarna fanns det mycket roligt att springa runt och titta på. Älvan kände alla fåglarna i skogen och de tyckte om varandra. Om älvan hittade ett ägg som fallit ned från boet klättrade hon alltid genast upp med det igen.

En dag, när älvan var på upptäcktsfärd fick hon syn på något stort och gult.
– Oj, vilket stort ägg! tänkte hon. Varifrån kan det ha kommit? 
Hon tittade upp och såg ett ljust hål i molnen ovanför.
– Nu förstår jag, tänkte hon. Den stackars solen har tappat bort sitt ägg och nu kan hon inte hitta det eftersom molnen skymmer sikten.

Vill du ha en riktigt, riktigt härlig saga är det här boken du ska välja. Sol-ägget av Elsa Beskow (1887-1953) . Den är varm och trygg, rolig och lagom spännande, men framför allt är den så otroligt vacker. En äkta saga när den är som bäst. Jag älskar det då en bok generation efter generation fortsätter att fängsla barnen. Det är väl inte för intet som Elsa Beskow blivit en av Sveriges mest kända barnboksförfattare. Språket tilltalar alla och texten är fantastisk att läsa. Passar utmärkt som högläsning.

De vackra bilderna har hon ritat själv, tänk vad hon kunde.

En annan riktig pärla i vår bokhylla är den här boken, Blomsterfesten i täppan, som Basse fått av Göran Beskow (Elsas son). Göran dog för snart ett år sedan, han blev 100 år.

 

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

6 svar på Dagens saga

 1. Amanda skriver:

  Hej, du fina! Jag försökte nå dig via facebook-meddelande för typ en vecka sedan. Angående vår kaffeträff. Det gick inte så bra. Jag vill ju träffas! Skriver ett nytt nu. Läs det!

 2. Maria skriver:

  Hej och tack för en varm och vacker mammablogg – jag har landat här några gånger under den senaste veckan och trivs bra i stämningen.

  Kan på tal om Beskow inte låta bli att rekommendera en jätte fin biografi om henne från år 2002 av Stina Hammar. ”Solägget. Fantasi och verklighet i Elsa Beskows konst” heter den. Den är en tegelsten, men ger mycket (också för snuttläsare i den som jag själv). Nyanserna i Elsa Beskows härliga bilder & författarskap öppnar sig genom djupanalyser, och man får syn på vilken otroligt mångbottnad konstnär hon var. Så mycket mer än sagotant – inte för att det är något fel på det heller!

 3. Tina skriver:

  Solägget har jag i mitt boklager – i väntan på att bli födelsedagspresent åt S. 🙂 Blomsterfesten har vi också…och flera andra Beskow-böcker också. De är härliga. Olles skidfärd passar förresten utmärkt att läsa nu.

  • sonja skriver:

   Vad roligt att du kommenterar här på dagens saga. Perfekt bok som födisgåva åt S. Olles skidfärd är skojig, mycket lämplig nu då Kung vinter regerar.

   Ha det fint. Kram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *