Macarons

Blev sugen att testa på att göra macarons för jag har aldrig en ätit sådana. Nu gjorde Camilla sådana här i grannstugan och skrev att det inte alls var svårt. Jag trodde det var svårt, koka socker till en viss temperatur, vispa mycket men inte för mycket osv.

Nå var det svårt? Min bedömning:

+++ = bäst

– Att göra smeten: +++

– det var svårt att spritsa, men det säger säkert mer om min sprits? Kom inget ut, klickade med sked. Så att få ut dem på plåten: +

– att veta hur mycket färgpulver man skulle sätta var rätt svårt för en nybörjade, mina blev knallrosa. Men det kanske inte gör något: ++

– att få bort dem från plåten: –

– att fylla dem och lägga ihop två och två: ++

– Slutbedöming för att lyckas med franska macarons: +

Det gick inte alls bra för mig, måste säkert öva. De ser ut som blodplättar:

Kan ni som är experter säga mig vad som gick fel?

 

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

15 svar på Macarons

 1. Tove skriver:

  Jag tycker det är svårt med macarons, misslyckas varannan gång, minst. Brukar ändå veta vad jag gjort för fel men lyckas inte åtgärda felen (som är lite olika varje gång). Av bilden att döma ser det ut som du skulle ha blandat smeten för mycket? Hurdan sprits har du ( de borde nämligen inte vara så svåra att spritsa)? Om det var svårt att få loss dem från plåten kan det bero på att smeten har blandats för mycket eller så att de inte gräddats tillräckligt. Färgen blev fin tycker jag, macarons hör ju till att vara färggranna, eller pastellfärgade, eller svarta, bruna, vita… Jaja, med de här råden skulle man ju tro att jag kan baka perfekta macarons, men det kan jag alltså inte.

  • sonja skriver:

   Jag har en plastsprits med munstycke som skruvas fast, ska smeten vara rinnig, för det var inte min. Jag vispa nog ganska friskt, så det kan ha varit det. Hälften av kakorna gick sönder då jag tog bort dem med kniv från plåten, barnen stod bredvid och hurrade, för de fick äta dem.

   • Tove skriver:

    Spritsen är säkert helt okej om inte munstycket är alltför litet, öppningen får gärna vara ca 1,5 cm stor. Nej, rinnig skall smeten inte vara, har läst att smeten skall vara ungefär som man föreställer sig lava från vulkaner… Hehe, mina barn har nog fått en och annan misslyckad macaron dom med och som tur är det ju goda kakor fast dom inte blev så fina som man tänkt sig.

 2. Camilla skriver:

  Använde du månne för grovt mandelpulver ? Det jag använde var extra finmalet!!
  Jag vispade nog smeten rätt så mycket jag med (först äggvitorna till riktigt hårt skum och sedan pudersocker en dl. i taget och sist mandelpulvret )….Men jag är nog ingen expert. Tror mera på nybörjartur ; ))

 3. Johanna skriver:

  Här kommer mitt recept:

  http://johannasmat.wordpress.com/2011/09/02/macarons/

  Det här receptet är nu med fransk (vanlig) maräng, men har senare gjort med italiensk maräng, och det blev också mycket bra.

  Jag använder bakplåtspapper av silikon eller smörar vanligt bakplåtspapper för att de inte ska fastna.

  Lycka till

  • sonja skriver:

   Jättefint! Nu blev jag verkligen sugen att pröva på nytt. Du är verkligen duktig och bloggen är underbar!

   Jag hoppas jag lyckas lika bra som du.

 4. Karin skriver:

  Ja jösses, makroner hör till de saker jag övat mig blå på. Det som funkar för mig är att mixa mandelmjölet även om man köper det färdigt och sen dra det genom ett durkslag innan man väger det. Det ska verkligen vara finmalet. Och så brukar jag grädda makronerna på lägsta falsen. Kämpa på.

  • sonja skriver:

   Då ska jag mixa nästa gång och jag la mina mitt i ugnen, det var kanske en miss det också?

   Du är ju verkligen en mästerbagare så med de här råden kommer jag långt!

   Kram.

 5. Mikaela skriver:

  Oj nej Sonja. Macarons är så otroligt fina. Mina absoluta favoriter. Har en hel bok med häääärliga macaronrecept. Har bara tittat på dem, men aldrig vågat ta steget ut i bakningens värld.
  Är en galen macaronÄLSKARE och dessutom en macaronSNOBB. Jag hittar inte ”tillräckligt goda” macarons i Finland…vilket är ofattbart snobberi. Mina favoriter kommer härifrån: http://www.laduree.fr/fr/fabricant/produits/macarons. De ska köpas på varje resa till Paris :).
  Men jag önskar dig lycka till i dina macaronexperiment. Jag är säker att du lyckas. Och jag är säker på att det finns tillräckligt goda macarons i Finland. Det är säkert dina, när du lyckas bra nästa gång.

  • sonja skriver:

   Jag är ju helt ute! Har aldrig ätit dem tidigare och det här är ju hemskt ju mer jag tänker på det. Nu tror jag ju att macarons är en kletig massa som bäst skrapas bort från knivens blad med tänderna. Jag borde inte få baka macarons, jag borde få åka till Paris. Visst?

   • Mikaela skriver:

    Ja, du borde absolut få åka till Paris. Jag håller med dig. Men du kan få den rätta Paris-fiilisen genom att baka dessa godingar.
    Och nej, du är inte alls ute. Macarons har väl inte varit på tapeten i Finland så himmelens länge? Eller…?

 6. Simon skriver:

  Vad ÄR macarons??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *