Laga mat

Vi äter nog i vår familj, men sällan gourmetmat eller extra ”finessig” mat. Det blir mycket husmanskost och mat som räcker i flera dagar. Nu och då festar vi till det hela genom att turas om att planera menyn. Jag eller Basse är med som hjälpande hand men killarna får läsa receptboken och fixa det mesta. Nu senast stekte Artur avlånga köttbullar. De var goda.

Jag tycker helt bra om att laga mat, men att planera vad vi skall äta är inte kul. Kommer sällan på vad vi skall laga och så blir det makaronilåda, lasagne eller köttsoppa. Vad äter ni? Du får gärna tipsa ditt bästa vardagsmatsrecept.

Idag ska vi alla laga vår mat samtidigt som vi äter den. Det står nämligen raclette på menyn.

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

13 svar på Laga mat

  1. Daniel Jakobsson skriver:

    Oj.
    Det har jag aldrig ätit, var tvungen att googla. och nu blev jag jättesugen!

  2. Jessica skriver:

    Vi äter samma typs mat som ni. Det sjunker bäst hos barnen. En stor favorit hos barnen och som går supersnabbt att laga är skinksås med pasta. Stek skinkstrimlor, sätt till två burkar creme fraiche. Låt puttra en liten stund. Koka pasta till.

    Raclette har vi aldrig testat på.

    På fredagar brukar vi festa till det lite med pizza, hemgjorda hamburgare eller tortillas.

  3. Karin L skriver:

    Lax i ugnen med pesto och chèvre ost. Sallad till det eller grönsaker frästa i smör. On man inte äter all fisk på en gång kan man sen använda resten följande dag i en sallad och dryga ut med lite räkor.

    Det var mitt tips 🙂

  4. Tina skriver:

    Dessa varvar jag mest till vardags: hönsfrikassé, olika pasta (gärna mörka: hjärtan, makaroni, djur, rosetter) + köttfärssås med krossade tomater, sej med spenat o creme fraiche i ugnen, kött- eller fisksoppa, köttfärsmos.
    Nu och då: svampsås, stekta hönsfiléer med ris, omelett (med skinkbitar, lök, tomatbitar, svamp och oststrimlor), korv- eller köttstroganoff, korvsås, köttbullar, lasagne och skinkfrestelse.
    Fredagsmat: köttfärspizza (ibland annan pizza), raclette, tortillas, tacos, ostfondue och olika pajer (fetaost, svamp, tonfisk)
    Lördags och söndagsmiddagar: grisinrefiléer, nötstekar, köttgrytor, ugnslax.
    Denna vecka åt vi bl.a. rökt sik.

  5. Ansku skriver:

    Håller med om att det är grymt att planera vad som ska stå på bordet, dag ut och dag in. Det är en av de få saker jag längtar efter med att börja jobba i höst, då behöver man bara planera ett mål mat per dag.
    Vi försöker laga sådan mat som räcker för flere dagar mitt i veckan, så att man inte behöver stå i köket alla dagar. Ofta blir det makaronilåda, skinkfrestelse, ris och höna, mos och köttbullar, pasta o pripelsås, tonfisklasagne (fanns i Pirkka-tidningen för några nummer sen, enkelt o gott!), fisksoppa, självgjorda spenatplättar. Vintertid äter vi kalops ganska ofta.
    På veckoslut blir det ofta rökt fisk (röker själva) eller biff, fondue, raclette. Fredagar är till för pizza =)

  6. Soffi skriver:

    Här äts det ganska mycket snabblagade soppor. Nagot som är jättegott är röd linssoppa. Det behövs lök, vitlök, kryddor av de slag man tycker om, tomatkross, vatten och förstas linser. Det later man koka en stund och vips har man massor med god soppa. Vi brukar äta bröd till, men man kan ocksa laga potatis eller ris.

    Testade att laga receptet med burkbönor häromdagen och det blev ocksa rysligt gott.

    Bolognesen brukar jag variera genom att ibland sätta i saltgurka, eller svamp.

  7. Mats skriver:

    Här kommer min snabbisfavorit!

    – Hårdstek ett ½ paket bacon. Låt baconet rinna av på hushållsåpapper. Mal till ett grovt bacon pulver.
    – Fräs en fint hackad rödlök i olivolja, tillsätt ca 400 g ekologisk tomatkross, pressa i två klyftor vitlök. Har du rosmarin till handa. Finhacka lite och släng i. Tillsätt en liten skvätt balsamico och lite svartpeppar. Koka ihop lite.
    – Koka ostaravioli enligt anvsiningarna på förpackningen. Skölj låt snabbt rinna av och vänd ner i pastasåsen.
    – Vid servering toppar du med baconkrosset och lite finhackad gräslök.
    – Servera med långfranska, en fräsch sallad bredvid och kolsyrat vatten (läs: riktigt Vichy vatten)
    – Vill du köra vege är det bara att skippa baconet utanpå. Funkar därför fint även om man är osäker på om någon av de hungriga är vegetarian.
    – Receptet är här för 2-3 pers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *