Vimmelkantig

Har funderat på betygsättning av elever i några veckor nu. Fram och tillbaka, hitåt och ditåt. Idag är de klara och färdiga att delas ut i morgon.

Att skriva betyg hör till lärarens svåraste uppgift tror jag. Alla de små är ju utmärkta på sitt sätt, ändå finns det en skala som man måste placera in dem på. Allt ska tas i beaktande och samtidigt som man måste jämföra lite måste man se varje elev som den unika individ den är.

Funderar på att skriva en kort, personlig utvärdering av varje barn. Ett tillägg som kanske betyder mer än tio kryss? Ja, det ska jag nog göra. Natten är ju ung.

Vad tänker och tycker du om betyg?

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

8 svar på Vimmelkantig

 1. Pia skriver:

  Jag skulle bli rörd till tusen om mitt barn fick en personlig utvärdering. Men förstår barnet att uppskatta det lika mycket vet jag faktiskt inte, hon är ännu bara etta. Men som förälder är allt sånt guld värt, mycket bättre än alla kryss.

  PS hurra för min första kommentar, har ju nog läst en längre tid

  • Sonja skriver:

   SÅ roligt med kommentar, tack för den.

   Jag tror och hoppas att barnen uppskattar det. Nu har jag skrivit något om alla 21, åtminstone känns det bra för mig med ett tillägg till kryssen.

 2. Camilla skriver:

  I Steinerskolan skriver läraren ett skriftligt utlåtande om eleven som är enbart för föräldrarna (åk 1-4 ).
  Eleverna själv får eventuellt en liten dikt som på ett vackert sätt beskriver eleven, eller en vacker bild som även den beskriver eleven.
  Från åk 5 får eleverna själva det skriftliga utlåtandet och från åk 8 bedöms de olika ämnena med vitsord (lagstiftningen förutsätter det).

  Det finns positiva och negativa sidor med all bedömning…
  Själv tycker jag att vitsord är rätt ”skrämmande” mest med tanke på att vitsorden i mångt och mycket baserar sig på hur proven gått i de olika ämnen .
  När man då har ett barn som har svårt med provsituationer och vars skolhäften ibland är oläsliga……När man ändå vet att barnet kan så otroligt mycket men det då inte syns i vitsorden på betyget.
  Då skulle det vara skönt att få ett skriftligt utlåtande där det framkommer det som inte bedöms med vitsord ; )

  • Sonja skriver:

   Du har helt rätt med att proven verkligen inte är allt, vi lärare försöker nog se till helheten då vi ger vitsord. Jag låter dessutom några av mina elever få komplettera provet muntligt efter det skrivna provet, det har bara haft positiva följder, det kunde passa W som är en pratglad sort…

   Skulle vara kul att höra mer om Steinderskolans betyg, tycker det är superviktigt att barnet självt är medveten om sin utvärdering, men det finns säkert någon bra motivering till varför de gör som de gör.

 3. Mikaela skriver:

  Jag tycker en liten kommentar låter härlig. Det sku glädja mig som förälder. Och nångång senare i livet sku det säkert vara roligt att läsa. Men helt säkert uppskattar en del av barnen det redan nu. När jag gick i skola hörde det till en liten beskrivning med kryssbetyget. Trodde faktiskt att det alltid hör till…
  Jag har egentligen bara rätt positiva upplevelser av betyg. Men det beror nog på att jag egentligen inte jobbade så hårt i skolan men lyckades just så bra som betyget var. Men visst kan det ju vara knepigt för barn som har någon svårighet.

 4. Lina skriver:

  Matilda har fått en personlig kommentar med betyget, och det har varit väldigt trevligt att få. Så jag tycker du har en bra idé!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *