Allt jag önskar mig…

… är en rosa cykel, säger den lilla ljuslockiga.

Idag i parken överraskades jag av att Annas lilla fyraårig kan cykla utan stödhjul! Anna tror att hemligheten ligger i att hon mest cyklat på balanscykeln. Alltså först har barnen sparkat sig fram med benen i marken, senare då de blivit säkrare har de till och med lyft benen rakt ut och nu kan hon alltså cykla på en vanlig cykel med pedaler. Utan att någonsin ha haft stödhjul. Imponerande minsann!

Kollade runt på nätet vad balanscyklar kostar och hittade den här på lekmer.se.

Jag vet nog någon som skulle älska den!

Eller den här, titta nu så fin;

20130612-145828.jpg

Bilden lånade jag från lekmer.

Vi cyklar dagligen och mest sitter Saga i cykelkärran och trivs hur bra som helst. Eftersom vi använder cykel i stället för bil orkar hon förstås ännu inte cykla själv, eller hon kan ju knappt. Men kortare sträckor som till butiken eller parken eller bara på gården kunde ju en balanscykeln vara kul. Och tydligen smart. Jag menar skulle man slippa hela stödhjulsruljansen så…

Och du får förstås mer än gärna berättar din erfarenhet av just dessa balanscyklar, skulle det löna sig att skaffa en?

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

12 svar på Allt jag önskar mig…

 1. Camilla skriver:

  Nicholas ÄLSKAR sin balanscykel ! Han kör i vild fart nedför de brantaste backarna ! Fötterna hålls nere bara och enbart för att få upp maximal hastighet 😀 Rekommenderar varmt en balanscykel !

 2. A-L skriver:

  Ida tycker också väldigt bra om sin balanscykel (Puky)! 🙂

 3. Maria skriver:

  polkuped.fi är kakkakaffe-Evas företag som säljer sparkcyklar. Vi köpte en åt Ellen förra året men hon är så försiktig så hon vågar inte använda den ännu heller… Barn är så olika! Jag tror Oliver kommer att fara iväg med den bara han växer lite för han sku ren nu villa prova den! Jag tror det bästa för Ellen sku vara cykel med stödhjul för hon vägrar försöka om det är något hon inte kan.

  Men om Saga tycker om det så är det absolut värt att köpa en!

 4. Tina skriver:

  Våra pojkar lärde sig cykla utan stödhjul som 3,5 resp. 4-åringar, trots att de inte haft balanscykel. Dottern var 5 år, men hon hade inte ens intresse att cykla före det. Visst kan balanscykel säkert hjälpa med några månader, men tror också det kan ha med individuell mognad att göra.

 5. Henna skriver:

  Vår snart 4-åring har en balanscykel och skall just byta till vanlig, vi tänkte testa utan stödhjul, det känns som att han skulle klara av att börja cykla/trampa utan stödhjul. Vi får se hur det går. Skulle också berätta om polkuped.fi.

 6. Ulrika skriver:

  Våra har cyklat med stödhjul på en 12 tums cykel. Sedan vid 4 har det varit dags att byta till större cykel och då har de börjat cykla utan stödhjul. Men då har de åkt skridskor, slalom och skidat terräng innan. Tror att det handlar mer om barnets egen mognad.

  Men jag förstår väl att den cykeln på bilden skulle vara populär. 🙂

 7. Pia skriver:

  Vi har haft balanscykel och jag trodde att vi skulle ha kunnat skippa stödhjulen, men det visade sej att de hade noll koll på hur man trampar och behövde trampa runt en tid med blicken på fötterna. Och då måste de ha stödhjul. Så bra balans definitivt, men annars inte så mycket hjälp.

 8. Jessica skriver:

  Jag tror balanscykeln hjälper till att lära sej cykla snabbare. Inte alls behöva kämppa med att få bort stödhjulena. Malena har tre dagiskompisar som alla haft balanscyklar och de cyklade alla tre redan förra sommaren. Då var de 4 åringar. Våra äldre var 5år den sommaren de lärde sej att cykla utan stödhjul, skulle fylla 6 senare på hösten. Malena är nu 5 och vi försökte med att ta bort stödhjulen nu i våras för hon ville det själv väldigt mycket! Det gick inte så bra, hon föll och skrapade upp knä och byxorna fick sönder. Det ledde till en hel månads cykelstrejk. Hon hatade sin cykel. Hon tyckte att vi skulle sälja bort den. Men sen då det blev sommarlov fick vi henne lurad att testa cykeln. Stödhjulena skruvade vi tillbaka med löfte om att hon får ha dem precis så länge hon vill. Nu jobbar vi med att få upp farten så pass att det ska gå att ta bort stödhjulena senare i sommar, förhoppningsvis.

 9. Jessica skriver:

  Tänkte ännu tillägga att vi tänkte att det skulle gå bra att lämna bort stödhjulena för Malena är en otrolgt duktig slalomåkare och skidskoprinsessa, men tydligen var det ändå inte så lätt att börja cykla utan stödhjul…

 10. Soffi skriver:

  Sparkcykeln är den bästa uppfinningen nagonsin. Nu kommer jag igen med ”Här i Rostock”, men här i Rostock är sparkcykeln den ultimativa födelsedagspresenten da barnet fyller 2. Emma fick sin när hon var 1 ar och 8 manader och for iväg med den genast och det gick hur bra som helst. Barnen lär sig att se efter bilar och stanna vid gator. Vi kan ga pa ett par kilometers promenader och hon cyklar hela vägen. Tidigare orkade hon inte med sa langa sträckor, men det blir mera hela tiden. Det är roligt att pa fredagar se hur barnen hämtas pa dagis. Vi har ofta cykeldate med andra föräldrar och sa spurtar det olika färgers Pukyn och diverse hjälmar framför oss. Barnen älskar det. Puky är som sagt här det populäraste och kostar i Tyskland 60 Euro. Den större kostar 80 Euro som skulle da vara Sagas storlek.

 11. Anna skriver:

  Liv hade en Puky via Kakkakaffe-Eva från två års ålder, fick nu en BMW Kidsbike som hon nu seglar fram på. OCH det superba – man kan lätt skruva fast tramporna då hon helt har balans!! Cykeln rullar fram otroligt lätt och passar flera år då hjulen är så stora. Eftersom vi också är storcyklare så är jag helt osannolikt tacksam över att vi blev tipsade om den här. Den kostar dock men går ända upp till skolåldern, tar 60 kg. En verklig PRYL som heter duga! Lite löjligt stolt över att jag hittade detta tekniska vidunder till cykel (dvs inte krånglig, bara bra byggd så passar barnets ergonomi) – mannen min o hans manliga vänner blev helt prylsjuka då såg hur Liv far o vill ha egna cyklar. O jag kan äntligen börja fara på lenkki med henne då ensam mamma! Låter kanske överdrivet men jag är helt tagen av denna superba lilla cykel!

 12. Anna skriver:

  Vi beställde BMW Kidsbiken direkt från Tyskland, kom på tre dagar till dörren 🙂 Kostade 199 euro, men som sagt, den går från 3 år – 10 år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *