Ännu några frågor såhär på Kvinnodagen

Hittade dehär frågorna på Livet & Helsingfors så jag nappar dem. De som har bloggar får gärna klistra in de här frågorna i ett eget inlägg. Ni andra gör mig glad om ni svara i kommentatorsfältet. Klara, färdiga, gå!


1. Hur firar du kvinnodagen?
Idag är det aktuellt att fundera på vad det innebär att vara kvinna idag. Det är ju jättelängesen som FN:s kvinnokonvention kom till och ändå diskrimineras kvinnor fortfarande. Jag firade dessutom igår genom att gå på teaterpjäsen (som övrigt var en Kvinnodagsgåva av Basse) Jag är din flickvän nu plus en dos debatt om jämställdhet på kvällskvisten.

2. Vad/vem borde uppmärksammas idag?
Alla som arbetar för jämställdhet.

3. Borde vi fira Männens dag? Varför/varför inte?
Nej jag tycker inte det. Fortfarande finns det i vårt samhälle ojämlikhet. Därför tycker jag att det är viktigt att lyfta fram kvinnor, framför allt de som känner sig förtryckta på något plan. Ofta upplever jag att män och kvinnor har olika intressen när man talar om jämställdhet. Generellt sköter kvinnan fortfarande merparten av hushållsarbetet och barnen. Kvinnan har fortfarande lägre lön och vissa arbeten har en könsstämpel.

4. Finns det något jämställdhetsfråga  i din vardag som gör dig sur?
Då jag skrev svaret ovan, märker jag att jag blir lite upprörd så, jo.
5. Hur fungerar jämställdhet i ditt förhållande?
Här kan jag citera Peppe:” Trots att vi försöker leva jämställt och ofta pratar om det glider vi ofta in i stereotypa könsroller där jag är nåt slags projektledare för familjen.” Det är just så jag känner det. Framför allt är det svårt nu då jag är hemma. Då vi båda jobbar brukar vi nu och då köra vecka vecka system: den ena handlar och lagar mat, den andra städar och tvättar kläder. Det funkar bra och öppnar ögonen för allt som måste skötas. Vi tackar ofta varandra för det den gjort, ”tack för att du hängde byket, tack för att du gick med H till tandläkaren idag”… Det kan verka löjligt för någon men då man visar uppskattning visar man samtidigt att man inte tar det vad den andra gör förgivet.

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *