Dagens bok

Visst minns ni bokpaketet vi fick från Fontana media för några veckor sedan? Av de tre böckerna valde Artur den här färggranna boken, Morris, Leia och papporna. Så den har vi nu läst som kvällsaga för pojkarna. Eller Harald blev så ivrig så han läste slut den själv på tredje kvällen tror jag. Det här är den andra boken som Monica Vikström-Jokela skrivit om Morris och Leia.

Monika Vikström-Jokela räds inte att ta upp svåra ämnen i sina böcker, som till exempel mobbning. Hon är själv mamma och har erfarenhet av barn i samma ålder som Morris och Leia. Att författaren är insatt i barns tankevärld märks tydligt. Många av scenerna hon beskriver är trovärdiga även om de stundvis är riktigt obeahgliga. Författaren skriver i förordet att vi alla vet att det inte alltid går så som man hoppas, men att det ibland gör det, ibland går det till och med bättre, det ska vi inte glömma. Boken andas hopp och förtröstan. Vilket jag tror att är viktiga komponenter för många barn idag.

I boken försöker Morris ta reda på vem som är hans pappa. Tillsammans med sin vän Leia gör de upp en plan hur de skall hitta pappan. Trots att vägen är krokig och det ena mysteriet avlöser det andra tappar vännerna inte modet utan fortsätter sitt sökande. Jag uppskattar Vikström-Jokelas sätt att skriva, utan att direkt skriva ut hur fel mobbning är känner läsaren det väldigt starkt. Man får en medkänsla för Morris och önskar att han ska slippa sina plågoandar och hitta sin pappa. Att boken har ett lyckligt slut är naturligtvis mycket välkommet.

Boken passar bra för barn i lågstadieåldern, kanske från årskurs tre uppåt. Artur som snart fyller sju är kanske lite för ung för bokens problematik. Men han tyckte trots det om den och tyckte om det att Morris vågade vara modig då det behövdes. Dessutom reagerade Artur positivt på det att boken utspelar sig i Helsingfors. Att känna igen de gator och platser som nämndes i boken är skojigt och ovant för oss finlandssvenskar som oftast läser böcker skrivna i och om någon plats i Sverige. Nästa vecka kommer Monica Vikström-Jokela till Haralds och Arturs skola för att prata om sina böcker, roligt då de får träffa författaren på riktigt!

Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

2 svar på Dagens bok

 1. Maria skriver:

  Låter som en bra bok!

  Jag rekommenderar boken Gottfrid och Teodora av Erik Wahlström om man nu får den nånstans mera (om inte, kan jag låna den). Har själv gått i Cygnaeus lågstadieskola vid Johanneskyrkan och var fascinerad av boken på lågstadiet då den utspelar sig i kyrkans torn. 🙂 Eriks dotter gick en klass under mig så han inspirerades säkert av omgivningen för sin bok. Den behandlar döden på ett jätte bra sätt. Kanske den skulle passa bäst för Harald.

  Ha ett skönt veckoslut!

  • sonja skriver:

   Tack för tipset Maria! Det låter som en bok för oss det! Johanneskyrkan är dessutom Faffas kyrka (han är kyrkoherde där).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *